Nasturcja – uprawa, wysiew nasion

Należy do rodziny nasturcjowatych. Znanych jest około 70 gatunków tej rośliny pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce nasturcja uprawiana jest jako roślina jednoroczna w ogrodach, na balkonach i tarasach. Uprawiane bywają gatunki pnące i karłowe. Kwiaty ma niesymetryczne, w kształcie kielicha zakończonego ostrogą, o barwach: szkarłatnej, pomarańczowej i żółtej.

Okres kwitnienia przypada na miesiące letnie i jesienne.
Nasturcje pnącą stosuje się do obsadzania altanek i ogrodzeń, a także balkonów, karłową zaś na rabaty i obwódki. Jest również kwiatem nadającym się na małe stylowe bukieciki, liście są także dekoracyjne i używa się ich do różnych kompozycji kwiatowych i dekoracji stołów.

Uprawa nasturcji: Lubi miejsca słoneczne, najlepiej udaje się w glebach lekkich, przepuszczalnych i trzymających wilgoć. Wysiew nasion nasturcji w cieniu na bardzo żyznej glebie daje bardzo silne pędy i liście, kwitnie jednak słabo.

Nasiona nasturcji wysiewa się dopiero w pierwszej połowie maja wprost do gruntu, gdyż roślina ta jest wrażliwa na przymrozki.
Wysiew nasion nasturcji pnących powinien być w rzędach odległych od siebie o 40-50 cm, gatunki karłowe – w rzędach odległych około 30 cm. W rzędzie nasiona nasturcji wysiewa się po 2 nasiona w jednym miejscu co 15-20 cm na głębokości 2-3 centymetrów. Nasiona są duże, w jednym gramie mieści się 9-12 sztuk.

Choroby i szkodniki: Liście i kwiaty często atakują mszyce.

Gatunki i odmiany nasturcji.
Nasturcja większa – opis
Nasturcja większa ‚Alaska’
Nasturcja większa ‚Jewel of Africa’
Nasturcja kanaryjska – opis

Nasturcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>