Poziomka pospolita – uprawa, odmiany, zastosowanie

Kategoria: Byliny i kwiaty – Autor: Gardener – 13 listopada 2013

Poziomka należy do rodziny różowatych. Rośnie dziko w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Owoce poziomki zawierają wartościowe kwasy organiczne, węglowodany oraz bardzo dużo witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne. Poziomka jest pospolitą rośliną leśną. Można ją spotkać w lasach i na jego obrzeżach. Jest rośliną o właściwościach leczniczych i znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Poziomka jest najpłycej korzeniącą się rośliną sadowniczą.

Krzaczki poziomek mogą osiągać wysokość od 5-20 cm. Wytwarza długie i cienkie rozłogi, odmiany uprawne nie posiadają rozłogów, łodygi cienkie, górą rozgałęzione i zakończone kwiatami.
Liście są zielone i ząbkowane.
Wiosną poziomki zakwitają, a kwiatki są białe, promieniste, jest ich od 3-10 na łodygach.
Owoce są czerwone, soczyste, bardzo smaczne i słodkie, podobne do owoców truskawki ale dużo mniejsze o średnicy 1-2 cm.

Uprawa poziomek i zastosowanie
Poziomka jest rośliną leśną i nie ma wielkich wymagań glebowych. Jednakże idealne do uprawy poziomki pospolitej są gleby lekko kwaśne o pH 5,5-6,0, piaszczysto gliniaste, lekkie, przewiewne i z niezbyt głęboką wodą gruntową. Uprawa poziomki pospolitej udaje się najlepiej na stanowisku nasłonecznionym. Słabszego wzrostu i plonowania roślin można się spodziewać po ostrych, bezśnieżnych i wietrznych zimach. Wtedy rośliny, zwłaszcza te najstarsze, łatwo mogą wymarzać. Również suche i gorące lato jest mało sprzyjające dla poziomki, ponieważ przy niedostatecznej zasobności w wodę łatwo podsychają. Zastosowanie poziomki pospolitej to przede wszystkim uprawa dla owoców, choć coraz częściej spotyka się także odmiany ozdobne, sadzone w pojemnikach. Bardzo dobrym zastosowanie poziomki pospolitej jest użycie jej jako wypełnienia najniższego piętra w kompozycjach w pojemnikach, z dodatkowym atutem jakim są jadalne owoce.

Rozmnażanie poziomki
Przez rozłogi i nasiona.

Odmiany poziomki pospolitej
-‚Alexandria’ – owoce ciemnoczerwone, aromatyczne, doskonałe poziomki do uprawy w doniczkach.
-‚Baron Solemacher’ – owoce duże żółte lub czerwone, o kształcie jajowatym, soczyste, smaczne, silnie aromatyczne i pachnące. Smakiem i zapachem przypominające leśną poziomkę. Mają wysoką wartość deserową i przetwórczą. Odmiana poziomki pospolitej plenna, wymaga żyznej i dostatecznie wilgotnej gleby. Nie jest odporna na mrozy i dość podatna na choroby, odmiana bezrozłogowa. Kwitnie i owocuje od czerwca do października.
-‚Rugia’ – owoce duże, kształtu stożkowatego lub owalnego, koloru czerwonego, bardzo aromatyczne, w smaku podobne do leśnej poziomki, mają wysoką wartość deserową, nadają się na mrożonki, odmiana plenna i łatwa w uprawie, odporna na mróz i choroby, wymaga żyznej i wilgotnej gleby, bezrozłogowa, kwitnie i owocuje od czerwca do późnej jesieni.
Poziomka pospolita ‚Regina’ – owoce tej odmiany poziomki pospolitej są dwukrotnie większe niż u pozostałych odmian, czerwone, stożkowate, aromatyczne. Owoce cechuje wysoka wartość deserowa. Odmiana plenna, obficie kwitnąca, mało odporna na mróz – wymaga okrywania, dość podatna na choroby. Wymaga żyznej, dostatecznie wilgotnej gleby. Odmiana bezrozłogowa. Kwitnie i owocuje od czerwca do późnej jesieni.
-‚Sweeheart’ – owoce średniej wielkości, słodkie aromatyczne, zbiór do pierwszych przymrozków.

Choroby i szkodniki poziomek
Do najczęstrzych chorób porażających poziomki należą szara pleśń oraz biała i czerwona plamistość liści.
Szkodnikiem poziomek jest Roztocz truskawkowy (Steneotarsonemus fragariae). Roztocza wysysają soki z liści, pąków i kwiatów. Najchętniej atakują młode nierozwinięte jeszcze liście.

Poziomka

Fot. Oxfordian Kissuth, publikacja na licencji CC-BY-SA-3.0, źrodło: Wikimedia Commons.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment