Borówka czarna, jagoda leśna – uprawa i sadzonki

Borówka czarna znana jest pospolicie jako jagoda, nazywana też borówką czernicą, czarną jagod lub jagodą leśną. Pochodzi z rodziny wrzosowatych i jest rośliną wieloletnią. Występuje nie tylko w Europie, ale też na terenach Azji oraz Ameryki Północnej. W Polsce powszechnie znana na obszarze całego kraju. Ze względu na wysokie walory odżywcze i zdrowotne, czarne jagody wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i ziołolecznictwie.

Jagoda jest krzewinką osiągającą od 15 d0 50 cm wysokości, gałązki są ostro kanciaste, zielone, gęsto rozgałęzione.
Skrętoległe liście jagody z góry są błyszczące, od spodu jaśniejsze, podłużno-jajowate, na brzegach drobno piłkowane, ostro zakończone, opadające na zimę.
Od kwietnia do czerwca w kątach liści pojawiają się zielonkaworóżowe kwiaty, chętnie odwiedzane przez owady.
Owocem jest pachnąca lasem, słodka czarna jagoda z granatowo-woskowym nalotem, zbierana od lipca do września.

Uprawa i właściwości
W naszym kraju borówkę czarną najczęściej można spotkać na terenie lasów iglastych. Lubi kwaśne gleby i stanowiska podmokłe lub wilgotne, tereny borów sosnowych, lasów bukowych, rośnie też na wrzosowiskach. Uprawa jagody leśnej nie jest w naszym kraju popularna. Jednak jeżeli już ktoś chce uprawiać jagodę leśną powinien zapewnić jej warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Sadzonki jagody leśnej można samemu wykopać z lasu i przenieść do swojego ogrodu. Choć coraz częściej obecnie można nabyć w centrach ogrodniczych i szkółkach specjalnie wyhodowane sadzonki jagody leśnej.
Jagody oprócz tego, że są bardzo smaczne, to zaopatrują nas w wiele składników odżywczych. Owoce jagody leśnej są bogatym źródłem garbników i kwasów – bursztynowego, mlekowego i jabłkowego oraz cukrów, pektyn i witamin. Świeże owoce mają właściwości przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze, przyspieszają gojenie się ran i zmian zapalnych przewodu pokarmowego, hamują utlenianie się witaminy C w organizmie. Wyciągi z owoców stosowane są do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Liście zawierają glikozydy, garbniki, antocyjany – działające uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych – pomocne w chorobach siatkówki oka oraz w leczeniu cukrzycy.
Jednak należy pamiętać o tym aby nie spożywać czarnych jagód bezpośrednio z krzewów. Uprzednio należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Rozmnażanie
nasiona borówki czarnej rozsiewane są przez zwierzęta i ptaki.

borówka-czarna

Fot.sxc.hu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>