Lewkonia długopłatkowa, maciejka – uprawa, sadzenie, nasiona

Roślina należy do rodziny kapustowatych, powszechnie nazywana jest maciejką. Pochodzi z Afryki Połnocnej i Azji Zachodniej. Maciejka uprawiana jest w ogrodach i na balkonach. Jej delikatne, różowo-fioletowe kwiatki są zamknięte w ciągu dnia, ale otwierają się wieczorem i wydzielają intensywny, słodki i przyjemny zapach.

Wyrasta do wysokości 30-40 cm. Kwiaty ma niepozorne, składające się z czterech płatków o barwie różowolila, stulonych w ciągu dnia, które rozchylają się i wydzielają miłą woń dopiero o zmroku.

Nasiona maciejki wysiewa się w końcu marca – na początku kwietnia maciejkę sadzi się do gruntu bezpośrednio na miejsca stałe, gdzie rozpoczyna kwitnienie już w pierwszych dniach czerwca.

Najczęściej nasiona maciejki wysiewa się ją w pobliżu domów, a nawet wskazane jest sadzenie maciejki jak najbliżej okien czy drzwi lub w pobliżu altanek na działkach, aby można było nacieszyć się ich przyjemnym zapachem.

Uprawa maciejki: Maciejka nadaje się do uprawy na stanowisku lekko zacienionym. Do uprawy maciejki potrzeba gleby żyznej, przewiewnej i wilgotnej, dzięki temu lepiej rośnie i obficiej kwitnie. Chcąc mieć dłuższy okres kwitnienia, nasiona maciejki należy wysiewać 2-3-krotnie, co 2-3 tygodnie. Nowe rzędy można zakładać w pobliżu starych pamiętając o tym, aby w odpowiednim czasie usunąć przekwitające rośliny. Pozwoli to na normalny wzrost roślin później sianych.

Na obsianie l m2 powierzchni działki potrzeba 0,5-0,6 g nasion maciejki. Nie należy sadzić maciejki gęsto, gdyż wówczas trzeba siewki przerwać, pozostawiając je co 10 cm, jest to pracochłonne i kosztowne. Lepiej nasiona zmieszać z piaskiem, wówczas siew będzie rzadszy, zużyje się mniej nasion, a pozostałe wykorzysta się do następnego siewu.

Choroby i szkodniki: Najczęstszymi szkodnikami bywają mszyce.

Lewkonia długopłatkowa
Fot. Al-Bargit, publikacja na licencji CC-BY-SA-3.0, źródło: Wikimedia Commons.