Kawa – uprawa i pielęgnacja w doniczce

Nasiona kawy, z których parzony jest napój ukochany przez miliony, pochodzą z kawowca, który jest drzewem lub krzewem z rodziny marzanowatych. Gatunków kawowca jest ponad sto, ale tylko niektóre z nich są uprawiane. I to od setek lat. Zaczęto te uprawy w Afryce około 575 roku naszej ery. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest arabika (ok. 70% upraw), później robusta (ok. 30%) i zdarza się jeszcze liberika (ok. 1%). Dla miłośników kawy dobra informacja. Taki krzaczek można sobie wyhodować z domu. Nawet z ziarenka. Nie jest to proste, ale nie jest niemożliwe.

Kawa w doniczce

Ziarna kawy można sobie wyhodować w domu, uprażyć i przyrządzić cudownie aromatyczny napar. Można stać się plantatorem w skali mini-mini. Nie ma bowiem co liczyć na obfite zbiory i by je uzyskać trzeba uzbroić się w anielską cierpliwość (chyba, że kupimy już drzewko pokaźnych rozmiarów). Natomiast satysfakcja nieziemska, napić się kawy z własnej doniczkowej plantacji.

Kawa z ziarenka

Jeśli postanowiliśmy wyhodować sobie kawę od ziarenka, to ziarna takie można wysiewać cały rok. Najpierw jednak należy je moczyć w letniej wodzie przez 24 godziny. Później zasadzić w doniczce (najlepiej kilka albo nawet kilkanaście), w której ziemia musi być bardzo żyzna, próchnicza i przykryć słoikiem. Później uzbroić się w cierpliwość, gdyż na wzejście roślin trzeba czekać od 3 do 6 tygodni. I niestety nie ma żadnych gwarancji, że wykiełkują. A nawet jeśli, to rośliny wyhodowane z nasion mogą zaowocować dopiero po 10 latach albo niestety wcale.  Natomiast te, które wyrosły ze szczepki nawet już po 2-3 latach mogą mieć pięknie pachnące kwiatki. Wtedy należy je delikatnie pędzelkiem zapylić. Z kwiatów będą czerwone owoce przypominające jagody. W środku znajdziemy dwa ziarenka jednostronnie spłaszczone.

Kupujemy sadzonkę kawowca

Gdy kupujemy krzew kawy w doniczce, jest to najczęściej arabika. By była to roślina atrakcyjna dla kupującego sadzi się w jednej doniczce kilka sadzonek. Dzięki temu wygląda jak śliczna kępka gęsto ulistnionych, zielonych pędów. Trzeba jednak wiedzieć, że w naturze tak krzew kawy nie wygląda. Kawowiec to pojedynczy krzew, mocno rozgałęziony z jednego pnia dorastający nawet do 5-6 metrów wysokości. Kupując kawowca w doniczce musimy mieć świadomość, że jest to kilka roślin gęsto upchniętych w małej przestrzeni doniczki i najlepiej jest je przesadzić gdy się już zaaklimatyzują, by każda miała przestrzeń własną. Kawowiec lubi podłoże lekko kwaśne, próchnicze.

Pielęgnacja kawowca

Ważny jest dobór odpowiedniego miejsca dla rośliny. Kawowiec lubi jasne stanowisko, ale nie bezpośrednie narażenie na operowanie promieni słonecznych. Cały rok temperatura nie powinna być niższa niż 20oC i nie może spadać poniżej 12tu. Jeśli będzie niższa, liście kawy zżółkną i opadną. Latam można kawę wynieść na taras czy balkon, jednak nie na pełne słońce. Kawa lubi wilgotne podłoże, ale nie toleruje przelewania i przesuszania, wówczas również zgubi liście i zmarnieje. Zimą przyjemność sprawi jej bliskie sąsiedztwo nawilżacza powietrza lub otwartego akwarium. A jeśli jesteśmy posiadaczami łazienki z dużym oknem, to tam będzie jej zimą najlepiej. Latem trzeba ją systematycznie nawozić, powinien być to nawóz bez wapnia, najlepiej sprawdza się ten przeznaczony dla rododendronów. Roślina ta bardzo lubi zraszanie, powinno się to robić nawet 2 razu dziennie. Każdej wiosny kawowiec powinien zostać przesadzony do większej doniczki z nową porcją próchniczej ziemi.